free web templates
KINEZIOTAPING IN LIMFOTAPING

Kineziotaping oz. terapevtko lepljenje trakov na prizadete dele telesa se izvaja kot samostojna terapija ali kot podporna terapija drugim fizioterapevtskim metodam. S tem zagotovimo dodatno 24-urno delovanje in podporo telesu za hitrejše izboljšanje stanja. Metoda učinkovito zmanjšuje bolečino, vpliva na cirkulacijo krvnih in limfnih žil, regulira presnovo v celicah ter pomaga pri akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Prednost tovrstne terapije je v tem, da z njo ne moremo škodit oz. poslabšat stanja.

V principu gre za to, kako, na kašen način in pod kakšnih nategom nalepimo elastični trak na izbrano področje. Zaradi sestave traku (bombaž in elastična vlakna), posebne aplikacije lepila (vijugasti nanos) ter ustrezne namestitve traku povzročimo dvig kožne strukture in s tem stimuliramo dekompresijo tkiv. Posebna namestitev na problematično, obolelo področje poveča prostor med kožo in mišicami, s čimer sprostimo to področje, zagotovimo boljšo prekrvavitev in s tem vplivamo na zmanjšanje bolečine. Istočasno izvajamo podporo in stabilizacijo za sklepe, mišice v primeru izpahov, zvinov in drugih poškodb. Trakovi imajo do 40 % raztegljivosti, so hipoalergični, vodoodporni, dopuščajo normalno znojenje, ne vsebujejo lateksa, niti kakršnih koli zdravil. Nameščajo se na čisto, suho in depilirano kožo, pacient pa se lahko normalno tušira, hkrati pa ga ne ovirajo pri gibanju.
 
Koristne učinke tapinga uporabljamo tudi v primeru edemov in limfedemov, z posebno obliko lepljenja traku oz. t.i. limfotapingom. Terapija se izvaja kot dopolnitev ročni limfni drenaži ali kot samostojna metoda. Zaradi zmanjšanja pritiska na tkivo z valovito namestitvijo traku uravnavamo pritisk v limfnih poteh. Tehnika se izvaja brez raztezanja traku, da dosežemo večji vpliv na površinsko mikrocirkulacijo ter zmanjšamo vnetje in bolečino.