web maker

UDARNI GLOBINSKI VALOVI

Extracorporeal ShockWave Therapy – ESWTUdarne globinske valove so v medicini najprej začeli uporabljati pri zdravljenju ledvičnih kamnov okoli leta 1980, kasneje pa tudi v ortopediji in travmatologiji, danes pa je njihova uporaba razširjena tudi na dermatologijo in kardiologijo. Samo ime ''exstracorporeal'' pomeni izventelesno, torej gre za zvočne (akustične) valove, ki se pretvorijo v udarne in se preko sonde prenašajo v podkožno tkivo. Fizikalno gledano so to slišni visokoenergetski zvočni valovi, ki se pojavljajo v atmosferi, na primer med udarci strele ali ob prebitju zvočnega zidu letal. 


Gre za neinvazivno in nekirurško metodo zdravljenja, ki se izvaja ambulantno. S pomočjo sonde dovajamo v podkožna tkiva serijo pulznih vizokoenergijskih valov (z nizko amplitudo in visoko frekvenco) in tako vplivamo na pospešeno celjenje poškodovanih, vnetih in bolečih struktur. Energija tresljajev se kot valovanje v obliki stožca širi v globino, tresljaje bolnik občuti kot neprekinjen, vendar znosen pritisk nad bolečo točko, čeprav so valovi do 1000 krat močnejši kot pri običajnem terapevtskem ultrazvoku. 

Visoko energijski udarni globinski valovi razbijajo kalcinacije, uničujejo bolečinske receptorje in pospešujejo metabolizem, prekrvavitev in nastanek protibolečinskih snovi v tkivu. Pospešuje se celjenje na principu samo-regeneracije degeneriranega tkiva, spodbuja se presnova in poveča pretok krvi. Biološka regeneracija se ne zgodi neposredno po terapiji, ampak gre za srednje dolgoročen učinek. S samo terapijo povzročimo kontrolirane mikropoškodbe prizadetega oz. vnetega tkiva, zaradi katerih se na novo oblikujejo krvne žile (revaskularizacija) in živčne celice. Z enakim mehanizmom se prekomerno vzdražijo tudi bolečinska živčna vlakna, kar pomeni blokado prevajanja bolečinskih dražljajev iz okolice vnetega področja in analgetični učinek terapije. Udarni valovi povzročijo tudi nastanek mikroskopskih mehurčkov (t.i. proces kavitacije) v kalcijevih depozitih v mehkih tkivih in s tem spremembo oblike in velikosti (»razbijanje kalcinacij«) ter lažjo resorbcijo le-teh v daljšem obdobju po terapiji.


Prednosti terapije z globinskimi udarnimi valovi:

- neinvazivnost (ne-operativni poseg)
- brez zapletov ali stranskih učinkov
- ambulantno zdravljenje
- večja učinkovitost v primerjavi z drugimi terapevtskimi metodami
- hiter učinek, relativno kratek čas zdravljenja
- možnost polnega obremenjevanja takoj po terapiji


OSNOVNI PRINCIPI ZDRAVLJENJA


1. Pred začetkom terapije z udarnimi globinskimi valovi je priporočljivo slikanje obolelega oziroma poškodovanega predela (UZ, RTG, MRI) in posvet z zdravnikom, ki bo presodil, ali je za terapija z udarnimi globinskimi valovi priporočljiva in varna. Pacient mora imeti definirano diagnozo svojega stanja, izključiti je potrebno morebitno preneseno bolečino (npr. iz notranjih organov).


2. Zdravljenje poteka v 1-tedenskih intervalih, v primeru tretiranja tendinoz in narastišč tetiv lahko tudi v 2-tenskih intervalih, odvisno od stanja in diagnoze je načeloma potrebnih 3-5 (za kalcinacije) oz. 6-8 terapij (prožilne točke v mišicah).

3. Jakost valov se individualno prilagaja bolečinskemu pragu pacienta. Običajno uporabljamo tlake med 2 in 3.5 bari pri zdravljenju z radialnimi udarnimi valovi, s frekvenco med 12-21 Hz. V posamezni terapevtski obravnavi se nad boleče mesto nanese md 2000 in 4000 valov.


4.Po prvi terapiji pričakujemo za približno 20-25% zmanjšanje bolečine, učinek udarnih valov na tkivo in izboljšanje stanja pa se izboljšuje še 2-3 mesece po zaključenem zdravljenju.


INDIKACIJE – bolečinska stanja primerna za obsevanje z udarnimi valovi:


• kronične ponavljajoče se bolečine, tendinoze
• vnetja burz
• bolečine v področju kit inj narastišč : bolečine in zadebelitve ahilove tetive, patelarna tendinopatija, teniški in golf komolec, plantarni    fascitis ('trn v peti') 
• kalcinacije v področju tetiv ramenskega obroča
• zunajsklepne kalcinacije
• sindrom karpalnega kanala
• natrgana ali nategnjena mišica
• boleče mišično –prožilne točke (mišični vozli)
• psevdoartroza


** Z udarnimi valovi uspešno zdravimo stanja in bolečinske sindrome mišično-skeletnega sistema, pri katerih z drugimi fizioterapevtskimi tehnikam nismo dosegli izboljšanja stanja.


KONTRAINDIKACIJE


• takoj po poškodbi oz. v fazi akutnega vnetja
• zdravljenje z antkoagulantno terapijo 
• izrazita osteoporoza
• prisotnost malignih obolenj v področju morebitnega obsevanja
• sum na globoko vensko trombozo
• nosečnost